Kusma Öksürük, Sindirim ve solunum sisteminin korunmasına yönelik bir refleks veya istemli eylem olan kusma ve öksürük hepimizin başına gelmiştir. Bu durumun ortaya çıkış nedenleri değişik olabilir. Öksürüğün kontrolü tam olarak elimizde değildir. Nefes borusu girişinde bulunan algılayıcılar tarafından tehlike hissedildiği anda öksürerek dışarı atılması sağlanır.
Çoğunlukla soğuk algınlığı ve gribal durumlarda ortaya çıkan öksürük ve kusma, yabancı cisimlerin nefes yoluna kaçması ile de ortaya çıkabilir. Bu durum çoğunlukla hayati tehlike arz eder. Öksürmek bazen akciğerlerde bulunan bronşçuklar da meydana gelen ihtihapların dışarı atılmasını sağlar. Doğal sekresyonlar dışında bazen de değişik hastalıkların habercisi olarak öksürük ve kusma ortaya çıkabilir.
Kusma ve Oksürük nedenleri nelerdir?
Çevremizde bulunan egzoz gazları, kirli hava, soğuk ve kuru hava, alerjenlerin hepsi öksürüğü neden olur. Kusma eylemi ise üst solunum yolları ve bademciklerden yemek borusu aracılığı ile mideye inen mukus ve diğer akıntılar, mide tarafından hazım edilemez. Bu durumda mide bulantısı ve kusma oluşur. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından olan reflü hastanın öksürmesine ve kusmasına neden olabilir.
Öksürük etkenleri başta burun olmak üzere, kulak, sinüsler, alın boşlukları, akciğer sorunları, diyafram kası ve daha birçok nedenden kaynaklanabilir. Bağışıklık sistemi tam oturmayan grup olan çocuklarda daha öksürük ve kusma nedenleri bronşit, sinüzüt ve larenjit olarak ortaya çıkar. Bazı öksürüklerin değişik hastalıkların habercisi olabileceğinden şekli ve sıklığı dikkatli takip edilmelidir.
Örneğin çocuklarda aniden gelişen öksürüklerde enfeksiyon veya boğaza yabancı cismin kaçmış olabileceğinden şüphelenilebilir. Böylesi durumlar yetişkinlerde kimyasal gaz solunması, tiner kokusu, plastik boya kokusu solunduğunda ortaya çıkabilir. Çocuklara özel hastalıklardan olan boğmaca hastalığı ise kuvvetli öksürük ve kusmaya neden olur.
Sürekli öksürük ise çocuklarda astım habercisi olabilir, devamında kusma ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde bu durum kalp krizi, astım, bronşit, tümör veya verem hastalığından şüphelenilebilir. Bu tür hastalıkların tedavi aşamasında kullanılan ilaçların çoğunlukla yan etkisi vardır. İlaçların yan etkileri ağız ve boğazda kurumaya neden olur. Böyle durumlarda da öksürük ve kusma kendini gösterebilir.
Kuru öksürük ve kusma nedeni ise çoğunlukla üşütme ve gribal enfeksiyonlardır. Enfeksiyon bu durumda üst solunum kısımlarına yerleşmiştir. Kusma ve öksürük bu hastalarda daha fazlar görülür. Hasta da çoğunlukla yüksek ateş, halsizlik ve kırgınlık görülür. Bir hafta on gün içinde iyi beslenme ile giderilebilir. Bir hafta da geçmeyen durumlar için hekime başvurmak gerekir.
Kusma ve öksürük tedavisi
Öncelikle nedenlerinin teşhisi ve ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınır. Daha sonra hastalığın nedenine göre nane, mentol özellikli buğuseptil ile ağız ve burundan buhar çekilmelidir. Devamında burna tuzlu su çekilmesi, ada çayı ile gargara yapılması öksürük ve kusmaya iyi gelecektir. Boğazda yoğun balgam hissedildiğinde yutulmamasına özen gösterilmelidir. Yutulduğunda mide bulantısı ve kusma ihtiyacı ortaya çıkacaktır. İlerleyen durumlar için hekime başvurunuz.